Vă răspundem la toate întrebările despre retinol pentru piele
Retinolul a fost mult timp considerat Sfântul Graal al ingredientelor active de îngrijire a pielii. Datorită capacității sale de a ameliora acneea, cicatricile, daunele provocate de soare și ridurile, dermatologii sunt de acord că retinolul este un fel de leac miraculos pentru piele. Dar poate că știați deja asta, nu-i așa?
Acum este timpul să aprofundăm puțin mai mult beneficiile retinolului pentru îngrijirea pielii. Vă explicăm tot ce trebuie să știți și răspundem la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre acest ingredient activ.
Ce este retinolul?
Retinolul este termenul științific pentru vitamina A și derivații săi. Vitamina A este un micronutrient esențial care se găsește în mod natural în ficatul de pește, gălbenușurile de ou, lapte, brânză și unt. Cu toate acestea, vitamina A nu provine doar din surse organice; peste 1.000 de retinoizi, clasa chimică din care face parte retinolul, au fost produși pe cale sintetică pentru a-i maximiza beneficiile terapeutice și pentru a reduce efectele secundare.
Cele mai utilizate și mai populare retinoizi sintetici sunt isotretinoina, etretinatul, acitretina și esterul etilic al arotinoidului, toate fiind foarte eficiente în tratamentul problemelor de piele.
Cine ar trebui să folosească retinol?
Produsele de îngrijire a pielii care conțin retinol sunt un tratament pentru problemele dermatologice, nu o măsură preventivă. De fapt, cel mai bun moment pentru a încorpora retinolul în rutina zilnică de îngrijire a pielii este atunci când observați primele semne de acnee, inflamație sau hiperpigmentare. Adăugând acest ingredient activ în arsenalul dumneavoastră de produse imediat ce apare o problemă dermatologică, o puteți rezolva rapid înainte ca aceasta să devină o sursă de frustrare.
S-a dovedit, de asemenea, că retinolul îmbunătățește aspectul pielii mature, așa că încorporează-l în rutina ta de îngrijire a pielii de îndată ce observi primele linii fine, riduri sau daune cauzate de expunerea la soare.
Pentru ce se utilizează retinolul?
Pe scurt: retinolul topic joacă un rol important în tratamentul acneei deoarece, atunci când este absorbit în piele, blochează mai multe căi inflamatorii importante. Prin blocarea acestor căi, retinolul limitează activarea semnalelor inflamatorii care induc acneea și oxidul nitric, un indice pentru psoriazis și rozacee.
Cum ar trebui să-l folosiți?
După cum explică Clinica Mayo, doza zilnică recomandată de vitamina A pentru adulți este de 5.000 de unități internaționale (UI), pe care o puteți găsi în multe produse fără prescripție medicală. Acestea reprezintă o alternativă excelentă pentru afecțiunile ușoare ale pielii.
Dacă aveți nevoie de un tratament intensiv, doza minimă este de 100.000 UI pe zi, deși în unele cazuri poate ajunge până la 1.000.000 UI pe zi, așa că veți avea nevoie de o rețetă medicală. Nu uitați că acest tratament va avea o durată limitată din cauza toxicității asociate cu dozele mari de vitamina A.
De asemenea, este important să rețineți că utilizarea unor niveluri ridicate de retinol nu este întotdeauna cea mai eficientă soluție. Retinolul este un ingredient delicat, care necesită o formulare și o administrare precise pentru a-și menține stabilitatea chimică. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă eticheta are o doză mare, ar trebui să o luați cu precauție, deoarece dacă retinolul este instabil, nu va fi eficient. Cel mai simplu mod de a detecta destabilizarea este de a vedea dacă produsul a căpătat o culoare gălbuie.
Alte lucruri importante de știut
Rețineți că utilizarea topică a retinoizilor poate provoca unele efecte secundare, inclusiv: roșeață, uscăciune, iritație, fotosensibilitate, arsură și usturime la locul de tratament. Prin urmare, persoanelor cu pielea uscată sau sensibilă nu li se recomandă, de obicei, utilizarea retinolului. Dimpotrivă, persoanele cu pielea normală, grasă sau mixtă pot beneficia de utilizarea retinolului fără a se confrunta cu aceste efecte nedorite, deoarece acestea tind să fie mai rezistente.
Încorporarea acestui ingredient activ în arsenalul dumneavoastră de produse de îngrijire dermatologică vă va permite să atenuați practic orice problemă a pielii. Cu toate acestea, dacă doriți să folosiți retinol, încercați mai întâi un produs fără prescripție medicală și vedeți cum reacționează pielea dumneavoastră. Dacă doriți să folosiți doze mai mari, consultați în prealabil medicul dermatolog.
Resurse:
NCBI. What is vitamin A and why do we need it? Clare Gilbert. Consultat 06/08/2021
Dermatologic Clinics. New Retinoids for Dermatologic Diseases: Uses and Toxicity. Nicholas J. Lowe, M.D. Michael David, M.D. Consultat 06/08/2021
NCBI. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne. James Leyden. Linda Stein-Gold. Jonathan Weiss. Consultat 06/08/2021
Sfaturi pentru înfrumusețare și îngrijirea pielii
Îmbunătățește-ți rutina de îngrijire a pielii și de înfrumusețare cu sfaturi de la experți.